Smarta tips som sparar pengar

Hur man sparar pengar på onlinekurser?

Onlineutbildningar har blivit alltmer populära och de erbjuder flexibilitet och tillgång till en mängd olika kurser. Under Covid-pandemin var det ju många traditionella utbildningar som fick flytta online för att få kurserna att fungera.

Du kan helt klart spara pengar på att ta dina utbildningar online med spännande och givande kurser. Men kostnaderna kan snabbt ackumuleras om det finns mycket som du vill lära dig.

Lyckligtvis finns det sätt att minimera dessa kostnader utan att kompromissa med kvaliteten på din utbildning. Här är några tips för att spara pengar när du tar onlinekurser.

1. Utforska gratisalternativ

Många plattformar erbjuder gratis onlinekurser, som MOOCs (Massive Open Online Courses) från universitet och institutioner världen över. Plattformar som Coursera, edX, och Khan Academy erbjuder gratis kurser inom en mängd olika ämnen.

Du kan också få kurser via videoplattformar som Youtube som är helt gratis. Om du kan tänka dig att lära dig på detta vis så kan det vara kanon när du verkligen inte har råd att lägga mer på utbildning.

plugga på datorn
Plugga gratis på din dator!

2. Ansök om stipendier och finansiellt stöd

Vissa onlineutbildningsplattformar och institutioner erbjuder stipendier eller finansiellt stöd för studenter. Kontrollera om du är berättigad till dessa stödformer och ansök för att minska kostnaderna.

3. Dra nytta av företagsrabatter

Om du är anställd kan du kolla med din arbetsgivare om de erbjuder någon form av utbildningsstöd eller rabatter på onlinekurser. Många företag uppmuntrar fortsatt utbildning och professionell utveckling.

Detta kan i förlängningen leda till att du får högra lön för att du har högre utbildning. Det kan få stor betydelse längre fram då du behöver spara för att köpa bostad samtidigt som du ska få vardagen att gå ihop.

4. Köp kurser under reor eller använd rabattkoder

Onlinekurser erbjuds ofta till rabatterade priser under reor eller med rabattkoder. Prenumerera på nyhetsbrev från utbildningsplattformar för att hålla dig uppdaterad om dessa erbjudanden.

Tänk också på att du kan spara pengar på böcker för kurser genom att köpa dessa second hand eller se om tidigare studenter kan tänka sig att ge dig böckerna de inte längre behöver.

5. Använd biblioteksresurser

Vissa bibliotek erbjuder gratis tillgång till onlineutbildningsplattformar. Kontakta ditt lokala bibliotek för att se vilka resurser de kan erbjuda.

dator kurs
Bibliotekskurser kan ges online på din dator!

6. Köp begagnade kursmaterial

Om din kurs kräver specifika läroböcker eller material kan du som sagt överväga att köpa dem begagnat eller låna dem från ett bibliotek istället för att köpa nya. Det finns grupper på Facebook och studieforum online där det går att hitta den här typen av studiematerial.

7. Dela kostnaden med vänner

Om en kurs tillåter flera användare så kan du överväga att dela kostnaden med vänner eller kollegor som också är intresserade av kursen.

8. Fokusera på specifika kompetenser

Istället för att anmäla dig till en fullständig utbildning kan du överväga att ta individuella kurser som fokuserar på specifika färdigheter som är relevanta för dina karriärmål, vilket kan vara mer kostnadseffektivt.

9. Undvik oanvända prenumerationer

Se till att avbryta prenumerationer eller återkommande betalningar för onlinekurser eller plattformar som du inte längre använder. Tänk också på att en gratis kurs kanske har ett villkor som gör gällande att du måste avboka före ett visst datum. Om du inte gör det så kan du ändå åka på en avgift!